Is mijn internet te langzaam?

Ontzettend frustrerend

Zelf vind ik dat er weinig dingen net zo frustrerend zijn als te traag internet. Het duurt dan lang voordat een webpagina, jouw Insta-feed, of een filmpje laadt. Hoe irrationeel het ook is, ik begin dan al gauw te schelden op mijn internet. Uiteraard helpt dit niets, maar ik moet toch iets met die frustratie. Hoe dan ook, er kunnen een aantal redenen zijn waarom het internet trager lijkt dan de bedoeling is. Het WiFi signaal kan slecht zijn, of misschien is jouw WiFi adapter wel niet zo goed. Ook kan er op de achtergrond stiekem iets staan te downloaden. Zelf heb ik vaak dat mijn telefoon of computer een groot aantal updates aan het downloaden zijn. Om te weten of jij wel krijgt waar je recht op hebt moet jij jouw snelheid kunnen controleren. Daarom hier een beetje informatie over internetsnelheid. 

Voor welke snelheid betaal je?

Als het goed is kan je in een handomdraai bekijken wat voor snelheid jij van jouw provider zou moeten krijgen. Heel gebruikelijk is 100 Mbps, wat ongeveer neerkomt op 12,5 MB/s download speed. De snelheid die uitgedrukt wordt in Mbps is het aantal Megabits dat je per seconde kunt downloaden. Dit kan enigszins verwarrend zijn, want je kunt toch maar 12,5 MB/s downloaden? Dit komt omdat de daadwerkelijke data die gedownload wordt, weergegeven wordt in Megabytes. Een bit is een informatie-eenheid die een één of een nul kan zijn. Een byte daarentegen is een reeks van acht bits. Bijna alle informatie op een computer is dus een collectie van bytes, die weer een reeks van acht bits zijn.  Kortom, de snelheid die in Mbps wordt geadverteerd is acht keer zo groot als de snelheid in MB/s. Vandaar dus ook dat je met 100 Mbps een downloadsnelheid van 12,5 MB/s verwacht.

Controleren 

Zodra je weet wat voor internetsnelheid je verwacht te hebben kan je gaan controleren of je dit ook echt krijgt. Je kunt een download aanzetten via services die zeer stabiele servers hebben. Zelf krijg ik bijvoorbeeld via Steam bijna altijd de maximale downloadsnelheid. Ook kun je via Google vrij gemakkelijk verschillende websites vinden die jouw snelheid testen. Om de meest accurate resultaten te krijgen kan je het beste via een kabel verbinding maken met jouw modem. Het kan namelijk ook nog zo zijn dat jouw WiFi signaal verstoord wordt, of jouw adapter gelimiteerd is op bijvoorbeeld 54 Mbps. Krijg je inderdaad waar je voor betaalt, maar voelt het nog steeds traag aan? Misschien is het dan tijd voor een nieuw abonnement of provider. Je kunt gelukkig heel makkelijk online alles in 1 vergelijken

Geef een reactie